Arbetsmiljö och ryggproblem
Om man känner sig nöjd med det arbete man har och dessutom har möjlighet att påverka sin arbetsplats och få stöd i sina åsikter har man ofta mindre problem med ryggen än anställda som är missnöjda med sitt arbete. Dessutom finns det fysiska faktorer som inverkar när det gäller ryggproblem.
Under de senaste åren har allt mer undersökningar om just ryggproblem och arbetsmiljö gjorts för att se hur dessa problem hänger samman. Statens beredning för medicinsk utvärdering är en myndighet som har granskat och sammanställt den allra senaste forskningen inom just dessa områden och de resultat som presenteras är inte helt förvånande.
Vilka är mest utsatta?
Man kan inte bortse från att de personer som ligger i den allra största riskzonen för ryggproblem är de anställda som måste ha vriden eller böjd rygg, många lyft eller arbete på huk. Ryggproblem är också mycket vanliga hos anställda som utsätts för mycket vibrationer på arbetsplatsen.
Förutom de fysiska delarna kan ryggens hälsa också påverkas av hur man mår psykiskt på arbetsplatsen visar rapporten [Arbetsmiljöns betydelse för ryggproblem:https://www.sbu.se/sv/publikationer/SBU-utvarderar/arbetsmiljons-betydelse-for-ryggproblem/]. Om arbetsplatsen ställer höga krav på den anställde eller om arbetsklimatet är dåligt kan ryggproblem uppstå ofta och även skiftarbetare upplever också ryggvärk oftare än anställda som jobbar utanför skift.
Stillasittande jobb kan ge smärta i ryggen
Det är dock inte bara de som har fysiskt krävande jobb som kan råka ut för ryggproblem av olika slag. Det är också mycket vanligt med värk i axlar, rygg och nacke hos de som har ett stillasittande arbete. Detta beror många gånger på spänningar.
Även ett mycket repetitivt arbete kan slita på ryggen och orsaka problem. Att sitta i kassan på ett varuhus leder ofta till ryggproblem eftersom att personalen ofta måste vrida ryggen och sitta stilla länge innan de kan röra på sig. Ofta är kassorna också så låga att personalen måste sitta hopkrupen för att kunna sköta kassan.

Ergonomiskt tänkande på arbetsplatsen
Oavsett var man arbetar är det viktigt att det finns ett ergonomiskt tänkande på arbetsplatsen. Oavsett om man bär, kryper, går eller sitter måste man göra det så att kroppen mår så bra som möjligt. Det kan därför vara klokt att läsa på om just ergonomi.
Man kan inte komma ifrån att en vältränad kropp klarar mer än en otränad. Om man har friskvårdsbidrag kan det därför vara mycket klokt att använda det för att gå på gym eller liknande. Där kan man träna upp rätt muskelgrupper som kan hjälpa till i arbetslivet och även ge en mer smärtfri vardag.
Stress är en bidragande faktor
Ofta är stress en bidragande faktor till att ryggproblem uppstår. Stressen ger spänningar i muskler och leder, vilket direkt bidrar till smärta. Smärtan kan sedan göra att personal börjar arbeta oergonomiskt just för att det gör ont att arbeta på rätt sätt. Detta gör saken värre.
Om arbetsplatsen är stressig kan det också göra att man inte har tid att arbeta ergonomiskt. Man kanske måste lyfta snabbt under stress och närmast kasta ifrån sig tunga saker. Detta innebär en stor skaderisk som många bortser från. Stressen kan också leda till att man får springa eller skynda på sina rörelser på ett ohälsosamt sätt.