Tips för dig som arbetar som yrkeschaufför
I dagens globala värld där transporter färdas över gränserna och deadlines måste hållas, samt när folk måste resa allt längre för att komma fram till arbeten, sjukhus etc, är en bra bil oersättlig. Men i grund och botten är bilkörning ändå bilkörning och innebär stillasittande långa stunder, natt som dag.
Arbetar du som yrkeschaufför måste du vara extra uppmärksam på kroppens signaler och eventuell ryggsmärta. Därför gäller det att göra din yrkeskörning så bekväm och ergonomisk som möjligt och att själv vidta åtgärder även på din fritid, genom träning och ökad rörlighet. Här listar vi tips på hur du kan underlätta för dig själv och din rygg.

Trötthet vid bilkörning
Ett stort problem hos yrkeschaufförer, som tyvärr har kommit att bli en bidragande orsak till de ökade trafikolyckorna, är att förare som kör långa sträckor blir trötta och förlorar fokus på vägen och ratten. Sömn och vila är därför A och O för att klara av de långa sträckorna.
Undvik att sitta framåtlutad när tröttheten knackar på. Vinkla stolen så att musklerna i nacke och axlar inte hamnar i en egendomlig position och orsakar smärta, stelhet och spänningar. Känner du dig trött – stanna till, ta en tupplur och ut och gå i friska luften. Att sätta på radion kan också hjälpa en smula.
Inställningar i bil, buss eller lastbil
Idag finns det många sätt att förbättra sin sittställning när man arbetar som yrkeschaufför. Sätet kan bland annat ställas in så att svanken får utökat stöd och stolen kan vinklas till en bekväm ställning så att föraren kan fokusera på vägen istället för kramp i ben, rygg och nacke.
Ställ in nackstödet och armstödet om möjligt och se till att du har ordentligt med plats för benen. Undvik att stödja av dina underarmar på ratten, så hela ditt huvud hamnar fel. Armstödet ska vara nära resten av kroppen så att underarmarna kan vila utan att axlarna behöver dras upp och orsaka problem för nacken.
Råd till nattförare
Har du ett jobb som yrkeschaufför vet du förmodligen hur tröttsamt det kan bli, men är du dessutom nattrafikant som kör långtradare eller buss nattetid, kan detta vara än mer jobbigt – på alla sätt. Risken för olyckor ökar 12 gånger när mörkret faller på och trötthet är orsaken till 30% av olyckorna.
Det första rådet är att vara utsövd innan du ger dig ut på vägarna. Detta innebär att du förmodligen blir tvungen att sova på dagen men detta kan vara livsavgörande. Om du ändå blir lite sömnig och inte kan stanna – veva ned rutan ordentligt och skruva upp musiken. Timmarna mellan 3-5 är värst – tänk på det!
Kompensera för ditt stillasittande genom ledighet och träning
För nattrafikanter och yrkeschaufförer är det extra viktigt med ledighet och att kompensera för sitt stillasittande långa perioder. Folk som rör sig sällan på arbetstid, bör enligt experter röra på sig betydligt mer under semestern och vice versa. Åk på golfresa, träningsresa eller vandra i bergen under din ledighet.
Att träna både kondition och styrketräning – särskilt för ryggmuskulaturen – gynnar dig när du annars sitter mycket. Starkare muskler klarar av svåra ställningar lättare och du blir mindre trött om du regelbundet rör på dig. Tänk också på att vardagsmotionen är väsentlig, som att ta trapporna, ta sig från A till B till fots och bära tunga kassar.