Vad är egentligen diskbråk?
DIskbråck är en väldigt vanlig ryggskada, som kan orsaka mer eller mindre smärta och problem. Det som händer i ryggen är att en av de 24 diskar vi har mellan ryggradskotorna brister och buktar in mot ryggradskanalen. I vissa fall trycker disken mot ryggmärgen eller nervrötterna och då kan det uppstå smärta.
De flesta diskbråck uppstår i nedre delen av ryggen, det vill säga ländryggen. Men det händer också att det uppstår diskbråck i halsryggen och ibland bröstryggen, men detta är ganska ovanligt. Utöver de som har besvärande diskbråck har ungefär 20-30 % ryggfriska diskbråck, men är helt symptomfria. Detta gör det till en väldigt vanlig åkomma.
Vilka är symptomen och varför får man diskbråck?
Ryggskott kan uppstå i många olika situationer och många faktorer kan spela in. Redan i 20-årsåldern börjar diskarna i ryggen åldras och bli svagare. Ett diskbråck kan bero på felaktig hållning vid lyft, allmänt dålig hållning i vardagen, försvagad bålmuskulatur, olyckor samt på grund av ärftlighet.
Diskbråck kan komma plötsligt eller över en tid. Smärtan är ofta huggande i början och i vissa fall kan man ha svårt att röra sig de första dagarna. Det är vanligt att disken trycker på ischias-nerven och ger en strålande smärta ut i benet och ibland domningar. Ofta känner man sig väldigt stel i musklerna kring diskbråcket.

När måste man söka hjälp?
Om man upplever symptom som nedsatt känsel kring könsorgan och ändtarm, har svårt att kontrollera urin eller känner av domningar och stickningar i ben och armar är det mycket viktigt att söka hjälp omedelbart. Utan dessa symptom är det ändå en god idé att uppsöka exempelvis en fysioterapeut.
När man fått diskbråck är det viktigt med rehabilitering. Delvis för att bli av med smärta och få tillbaka rörligheten, men också för att förhindra återfall eller nya diskbråck. Under tiden det är svårt att röra sig är det ändå viktigt att göra det man känner att man kan göra. Detta kan exempelvis vara kortare promenader.
Rehabilitering
Som tidigare nämnts är det alltid en god idé att uppsöka en fysioterapeut. Där får man vägledning i hur man bäst sköter om sin rygg och vilka övningar som är bra. Oftast rekommenderas lätta bakåtböjningar och att man har en liten kudde i ländryggen som stöd när man sitter eller ligger ner.
Stark bålmuskulatur och en vana att aktivera bålen i många rörelser ger bra skydd och avlastar ländryggen. Det är viktigt att lära sig lyfta rätt och ha en bra hållning. Ett tips: Köp en tennisboll, håll bollen mellan väggen och de muskler som påverkas (exempelvis sätesmusklerna) med ett lätt tryck. Låt sedan bollen rulla och massera musklerna.

Symptomfri
Att återhämta sig från ett diskbråck kan ta tid, ofta flera månader. Den värsta smärtan lägger sig dock oftast inom ett par dagar till ett par veckor. Med bra rehabilitering och fortsatt träning kan många vara symptomfria under långa perioder. Det händer att symptomen kan kännas av igen, men inte nödvändigtvis med problem som i början.
För att hålla sig så symptomfri som möjligt är det viktigt att inte glömma allt man lärt sig under rehabiliteringen. Men det är lätt att glömma av sig när man inte har någon smärta som påminner en. Försök hitta en träningsform som känns rolig för att behålla styrka och kroppsmedvetenhet.