Ergonomi – att undvika skador
Dagens samhälle är till stor del uppbyggt kring maskiner och robotar som ska hjälpa till att undvika belastningsskador hos oss människor. Dock är tuffa arbetsställningar och monotona rörelser fortfarande ett frekvent problem bland både lagerarbetare och kontorsarbetare. Det finns dock användbara tips för hur man använder sin kropp utan att förlyfta sig.
Ergonomi är ett återkommande ord som har stor betydelse för dagens arbetare. Det handlar kort och gott om att använda kroppen så att man undviker belastningsskador och irriterande muskler. Idag finns det allehanda hjälpmedel som stöd för rygg, handleder, ben och bäckenbotten vilket motverkar smärta och stelhet. Men alla hjälpmedel i världen ersätter inte en bra kondition.
Vikten av egen träning
Det är A och O att man har de hjälpmedel som krävs för att undvika överbelastning och ont i kroppen – men grunden till ett fysiskt välmående är att själv se till att hålla kroppen i trim. Ett fysiskt krävande jobb fordrar också att man satsar på den egna konditionen på fritiden.
Att träna rätt gör också att leder och muskler får den stabilitet de behöver, vilket minskar risken för övriga skador. En stark rygg, orubbliga magmuskler och en kraftfull uthållighet gör ett stillasittande arbete mer uthärdligt samtidigt som det bidrar med sitt i ett arbetsamt yrke där kroppen alltid rör på sig.
Ta hjälp av en ergonom
Om man känner att man själv inte är så påläst om kroppens förmåga som man borde vara, kan man ta hjälp av en utbildad ergonom. Denne undersöker arbetsplatsen och avgör om man behöver använda ett hjälpmedel för att underlätta vardagen. Det kan handla om en ergonomisk stol, skrivbord, handledsstöd eller belysning.
Vanligtvis är det arbetsgivaren som har ett ansvar för hur arbetsmiljön är utformad och känner man som anställd att man får problem i det dagliga jobbet, måste man omedelbart framföra detta till sin arbetsgivare. En ergonom kan påskynda processen genom att peka ut vad eller vilka åtgärder som behöver vidtas.
Hitta rätt arbetsställning
Inte ens den bästa kontorsstolen kan väga upp det faktum att du själv behöver pauser då och då, eller variation i din arbetsställning. Idag finns höj-och-sänkbara skrivbord samt möjligheten att gå på ett promenadband istället för att sitta still. Har du inte tillgång till detta så är det viktigt att stå upp ibland.
Om du istället har ett rörligt arbete där många lyft ingår, så är det viktigt att tänka på hur man lyfter rätt. Tänk på att lyfta med rumpmusklerna istället för med ryggen. Stå bredbent när du böjer dig ned och håll ryggen rak. Vrid inte samtidigt som du böjer dig – detta kan ge upphov till skador.
Ergonomi rör inte bara kroppsarbete
När man hör ordet ergonomi är det lätt att enbart fokusera på lyft och arbetsställningar. Dock kan ergonomi också innefatta saker som buller och andra obekväma ting. Att ständigt arbeta i en hög ljudnivå tär på både hörsel och övrig hälsa. Samma sak gäller hemmavistelsen och att ständigt leva i oväsen.
Ergonomi kan även innefatta synergonomiska besvär som gör att man drabbas av ögonproblem eller stark migrän. I vissa fall kan lamporna på arbetsplatsen försvåra dagens sysslor och man känner att man ständigt går omkring som i ett töcken. Det kan t.ex. röra sig om en alltför dämpad belysning som får en att spänna ögonmusklerna, nacke och skuldror.