Vad är egentligen lumbago?
Lumbago är egentligen inte en sjukdom, utan det betyder helt enkelt “ont i ryggen”. Ofta används denna term när man fått ryggskott eller om man har ryggont under en längre tid. För det mesta ska det onda i ryggen ha funnits i mer än ett par veckor för att få kallas lumbago.
Vad beror då lumbago, eller ont i ryggen, på? Det finns flera orsaker och ryggskott är bara en av dessa. Felaktig hållning, disksdegenerering och mycket annat kan ge upphov till ont i ryggen. I många fall finns det ingen konkret orsak till att smärtan har uppkommit utan ibland kommer den bara plötsligt.
Var gör det ont?
Ryggen är stor och kan delas in i fyra olika zoner där smärtan kan sitta. Med början högst upp sitter nacken, sedan bröstryggen, följt av ländryggen och sedan korsryggen i höjd med bäckenet. Allra oftast sitter ryggvärken i ländryggen och ibland kan den stråla ut därifrån.
Om man har ont i ryggen kan det först och främst vara bra att fundera över var det egentligen gör ont. Smärtan kan, beroende på problem, komma från olika delar av ryggen och ofta kan en diagnos lättare ställas om man kan förklara ungefär var och hur man uppfattar smärtan.

Varför har man ont i ryggen?
Man kan säga att det finns fyra huvudorsaker till att man har ont och var en av dessa orsaker kan drabba ryggens olika delar. Vissa delar är dock mer utsatta än andra. De fyra olika områdena som kan ge smärta är skelettet, diskarna, nerverna och musklerna.
I några få fall kan det vara benskörhet, tumörer eller reumatism som ligger bakom smärtan men det allra vanligaste är faktiskt att det är muskler som ligger bakom. Lumbago är ett sådant exempel. Ofta beror värken på att man har brister i bukens muskulatur. Det gör att både ländryggen och bäckenet hamnar fel.
Hur ska man slippa smärtan?
Hur man blir av med smärtan beror först och främst på varför det gör ont. En akut ryggvärk kan komma plötsligt efter att man har rört sig, legat konstigt eller lyft lite tungt. Om värken sitter i musklerna kan ofta antiinflammatoriska tabletter eller en gel verka smärtstillande för kroppen.
Om man inte är säker på om det är en skada eller ren kramp man råkat ut för är det bra att prova om man kan gå på hälar och tår. Om detta är möjligt är det troligen en kramp musklerna drabbats av och då är det ofta bra att röra på sig.
Kontakta läkare
Om man akut får en smärta i ryggen som gör att kroppen på ett eller annat sätt inte fungerar som den ska kan man anta att tillståndet är allvarligare. Om man tappar känsel, inte kan röra sig eller inte kan gå på toaletten bör man söka vård akut.
Om man har en mer kronisk smärta som varat i månader kan det vara bra att bryta smärtcirkeln innan det går för långt. Man bör kontakta läkare när man inser att smärtan inte går över på någon veckas behandling med egenmedicin. Långa sjukskrivningar hjälper ofta inte i längden utan gör saken värre.