Myter kring ryggsmärta
Det är lätt att ge råd och tips om ryggont, utan att vara tillräckligt påläst. Många människor tycker särskilt mycket om att ge sin syn på saken och ofta tror de dessutom att de har rätt. I den här artikeln ska vi reda ut några myter kring ryggsmärta som inte alltid stämmer.
Ett problem är att ryggont kan ha många bakomliggande orsaker utan att ens läkare kan ställa en hundraprocentig diagnos. Därför är det lätt att spekulera om orsakerna till smärtan. I många fall beror ryggsmärtan inte på allvarliga saker utan har att göra med irriterade nerver eller dålig sittställning, vilket senare kan gå över av sig själv.

Låsta eller felplacerade kotor
Många kiropraktorer eller manuella terapeuter kan ha en föreställning om att saker och ting kan ha låst sig eller hamnat snett i ryggen, vilket leder till en mängd behandlingar där man försöker trycka saker och ting på plats igen. Dessa tillstånd är dock ganska ovanliga och behandlingsmetoderna bör tas med en nypa salt.
Det är viktigt att förstå att ryggen är en ganska tuff kroppsdel som är skapt för att bära upp hela kroppen. Om den skulle vara så skör att kotor kan hoppa ur hur som helst eller låsa sig, så skulle vi förmodligen inte vara skapta som vi är. Dock kan olika behandlingsmetoder ge tillfällig lindring.
Att “känna sig” till felet
Ryggen är både enkel och komplicerad på samma gång och många tror att man kan använda händerna för att se vad som gått snett. Detta är till stor del helt onödigt, eftersom det inte brukar gå att känna sig till vad som ligger bakom smärtan, såvitt det inte gäller ytlig ömhet.
Om felet är ytligt kan det vara enklare, men då brukar heller inte smärtan vara så påtaglig. Om felet har rotat sig djupare, så krävs det betydligt mer omfattande undersökningsmetoder för att ställa en rimlig diagnos. Man kan jämföra detta med att känna på pannan för att se om man har feber, istället för att ta tempen.
Träna upp dina magmuskler för en bättre rygg!
Vi har hört detta påstående från både PT:s och kiropraktorer, men i mångt och mycket är detta ett relativt felaktigt utlåtande. Visst är en stark bål positivt för en bra hållning men det är inte nyckeln till en smärtfri rygg. I vissa fall är det t.o.m. en nackdel.
Det som dock stämmer, är att träning motverkar problem i kroppen överlag och så även i ryggen. Men att bara ligga och pumpa dina magmuskler ger dig inte din unga rygg tillbaka. En kontinuerlig och omväxlande träning behövs så att alla muskler får arbeta. Men den enskilda muskelgruppen vid bålen botar inte din ryggsmärta.
Kirurgi ger en besvärsfri rygg
Precis som ortopedi som fotkirurgi eller axelkirurgi, kan ryggkirurgi förvärra det hela istället för att bota. Det är extremt svårt att ställa allt tillrätta bara genom att använda kniven och en rad andra instrument, och även om problemet skulle åtgärdas så finns det risk för olika bieffekter som påverkar andra rörelsemönster.
Det allra bästa för en ond rygg är att hålla igång och träna och röra på sig så mycket som möjligt till en viss dos. Även om det forskas vilt på ryggbesvär och nya operationsmetoder, så är kroppen en komplex rörelseapparat som svarar lite hur som helst på den behandling den utsätts för.