Allt om de olympiska lyften
Ryck och stöt ingår i begreppet olympiska lyft. Det är två ganska tekniska övningar inom tyngdlyftning som många både tycker är kul att göra och som även är inne inom styrketräning för tillfället. Det är så populärt att det även tävlas i dessa inom tyngdlyftningsgrenarna.
De som använder sig av olympiska lyft, är personer som gärna vill träna upp sin explosivitet till max och få till stånd en bra kraft under hela övningen. En del tycker det är överkurs, medan andra inte skulle kunna tänka sig ett tyngdlyftningspass utan att utföra dessa typer av lyft.
Ryck och stöt – en förklaring
Så vad är då ryck och stöt, kan man undra? Ett ryck som kallas snatch på engelska, innebär att du fångar skivstången när du i stort sett sitter ned vid tyngdlyftning – med helt böjda ben. Det är ett tufft moment som kräver stabilitet och rätt teknik.
Stöt eller jerk på engelska, består av två moment – vändningen och överstöten. Denna rörelse rekommenderas till nybörjaren, även om rörelsen kräver mycket teknik också. Stöten innebär att du gör ett marklyft och lyfter stången till axlarna. Sedan ska du skjuta upp den över huvudet, gå ned under stången och fånga den ovanför ditt huvud.
Varför olympiska lyft?
Varför inte nöja sig med de vanliga marklyften? Jo, därför att en tyngdlyftare hela tiden strävar efter mer explosivitet och styrka samt att göra snygga lyft med intressanta tekniker. Finessen och skillnaden mellan olympiska lyft och traditionella lyft, är att olympiska lyften utförs mycket snabbt och att de fungerar bra, även med lättare skivstänger.
Att kunna arbeta med lättare vikter och samtidigt skapa en stor kraft snabbt, gör att dessa lyft passar de flesta som ser tyngdlyftning som en välsignelse. Det ställer nämligen mer krav på dig som lyftare, än själva vikterna. Man mäter detta i något som kallas RFD, vilket visar hur fort du får ut din halva maxkraft.

RFD
För dig som vill ha en djupare inblick i måttet RFD, så ska vi förklara detta. RFD står för rate of force development och är alltså ett mått på din snabbhet att få ut hälften av den maximala styrkan. Ju högre RFD, desto högre maxstyrka och vidare – en bättre explosivitet.
En RFD gäller inte bara för tyngdlyftning utan i alla sammanhang när du hoppar, springer, kastar diskus eller andra föremål, slår din näve mot något eller använder din styrka på ett eller annat vis. Ju längre det tar för dig att skapa kraften, desto lägre RFD och desto mindre styrka har du således.
Vem kan dra nytta av olympiska lyft?
Olympiska lyft ligger i ropet just nu och bara för några år sedan var det endast ett fåtal personer som använde sig av teknikerna. Detta för att de räknades som svåra övningar som dessutom medförde en högre skaderisk. Men som i allt annat gäller det att tänka förnuftigt.
Att utföra rörelserna på rätt sätt och att inte försöka leka alltför mycket tävlingsmänniska, är A och O i olympiska lyft. Med andra ord kan de allra flesta gynnas av lyften, förutsatt att man inte är för stel i kroppen eller inte kan tekniken på rätt sätt. Olympiska lyft kan nämligen ge en mycket effektiv träning.